Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki [...]
Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
[...] kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie oszczędzanie zapasów glikogenu, który może zostać "lepiej" wykorzystany podczas wysiłku fizycznego. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33383571/ de Moura E Silva VEL, Cholewa JM, Billaut F, Jäger R, de Freitas MC, Lira FS, Rossi FE. Capsaicinoid and Capsinoids as an [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
[...] również nawyki żywieniowe mężczyzn. Wspomniani naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 2554 młodych mężczyzn, którzy zgłosili się do wojska i przeszli badania lekarskie w latach 2001-2005. Dane uzupełniono o odpowiedzi na pytania dotyczące spożywania napojów zawierających kofeinę i wykonanie próbki nasienia. Kofeina jest [...]
[...] A czy kawa może powodować choroby nerek? Naukowcy dokonali przeszukania baz danych MEDLINE, EMBASE i Cochrane Database of Systematic Reviews. Uwzględniono cztery badania obserwacyjne z udziałem 14 898 osób w celu oceny związku między spożyciem kawy a przewlekłą chorobą nerek. Wyniki Osoby pijące jedną filiżankę kawy dziennie lub [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
[...] stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania sugerują, że: spożycie BCAA, zmniejsza trudność postrzeganego wysiłku prawdopodobnie przez [...]
[...] jest bezpieczne. Innym problemem jest to, że mogą one zakłócać wchłanianie niektórych witamin, szczególnie tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W rzeczywistości badania sugerują, że sterole roślinne zmniejszają wchłanianie karotenoidów, przeciwutleniaczy w owocach i warzywach pomarańczy oraz zielonych warzywach nawet o 15%. Kolejnym [...]
[...] stanu zapalnego w ustroju. Umiarkowany stan zapalny jest konieczny dla wywołania reakcji ustroju i określonych adaptacji indukowanych wysiłkiem fizycznym. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: GEOFFREY M. HUDSON i in. Effects of caffeine and aspirin on light resistance training performance, perceived exertion, and pain perception [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
[...] wpływ na ciśnienie krwi tylko u dziewcząt. Podsumowanie Wiemy, że aktywność fizyczna ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki przedstawionego badania wskazują na to, że warto zadbać o aktywność fizyczną już od najmłodszych lat. Im więcej ruchu (zwłaszcza tego o wysokiej intensywności), tym zdrowsze będzie ich serce [...]
[...] wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), [...]
[...] naczyń. Co więcej, czas powrotu rytmu serca do normalnego po wysiłku jest istotnym markerem ogólnej śmiertelności, co świadczy o korzystnym wpływie kreatyny na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Referencje, badania, literatura: Holly Clarke i in. The Potential Role of Creatine in Vascular Health https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/857/htm